• 11. Sokak (Eski 87)
  • No:5/B Emek - Çankaya/Ankara
  • 0312 213 27 05 - 0507 476 46 66
  • info@ankarasukacagitespiti.com

Kalorifer Petekleri Isınmıyor

Kalorifer tesisatlarında zaman zaman çeşitli ısınma sorunları meydana gelebiliyor. Bu sorunlardan birisi de kalorifer peteklerinin ısınmaması. Bu, birden farklı sorun nedeniyle meydana gelebiliyor. Kalorifer petekleriısınmıyorsa öncelikle sistemde hava olduğu düşünülebilir. Suyun içinde oksijen vardır ve ısınıp soğurken bu oksijen sistemde hava oluşmasına neden olabilir. Bu sorunla başa çıkmanın yolu, kalorifer istemindeki havanın alınmasıdır. Bu sorunda genellikle radyatör peteklerinin bir kısmı ısınırken bir kısmı soğuk kalmaktadır. Özellikle son petekler soğuktur. Ayrıca basınç da düşük olabilir. Bu durumda sisteme su eklemek gereklidir. Bunlar kullanıcının çözebileceği sorunlardır. Ancak kalorifer peteklerinde özelikle alt soğuk üst sıcaksa, sorun daha büyüktür. Bu durumda bir uzmandan destek alınmalıdır. Bu sorunla baş edebilmenin en kolay yolu da kurumsal firmalara başvurmaktır. Bu firmalar hem profesyonel kadrolarla çalışmakta, hem de en son teknoloji ile üretilen cihazları kullanmaktadır. Bu cihazlar maliyetlidir ve sıradan tesisatçıların bunlara sahip olması oldukça zordur. Son teknolojilerle üretilen makinelerle peteklerin temizliği yapılır ve sorun ortadan kaldırılır.

Sıradan tesisatçılar kalorifer petekleri ısınmıyorsa klasik bilgileri ile iş yapmaya çalışır. Çünkü yeterli teknik donanıma sahip değillerdir. Petekler ısıtmıyorsa size önerecekleri tek şey, peteklerin değiştirilmesidir. Çünkü petek temizliği yapamazlar. Bu temizlik komplike bir işlemdir ve özellikle peteklerin içinde oluşan kireçlenme ve tortu birikimini sistemden atabilmek neredeyse imkansızdır. Sıradan tesisatçılar bu temizliği koruyucu kimyasallarla yaptıklarını söyler. Oysa koruyucu kimyasallar adı üstünde sadece koruma amaçlı geliştirilmiştir. Oysa kireç ve tortuları temizlemek için özel bir kimyasal gereklidir ve bu kimyasalların içinde asit vardır. Temizleme kimyasallarını sisteme eklemekle sorun tamamen ortadan kalkmaz. Bunların tesisattan dışarı atılması gereklidir. Bu işlem yapılmadığında sordun tekrar ortaya çıkacaktır.

Kurumsal firmamız özel olarak geliştirilmiş makinelerle temizleme kimyasalları sayesinde parçalanan kireç ve tortuları sistemden dışarı atmaktadır. Bu işlemde de peteklerin yerinden sökülmesi gerekmemektedir.

Petek temizliği ile peteklerin suyunun değiştirilmesi de ayrıdır. Sadece suyun değiştirilmesiyle ısınma sorununu ortadan kaldırmak imkansızdır. Bu nedenle mutlaka özel olarak geliştirilmiş kimyasallar kullanılması gerekmektedir. Bazı firmalar kalorifer tesisatının içine kimyasal ürün eklediklerini söyleyerek sadece boyalı su da ekleyebilir. Müşterinin işlem yapılırken bunu anlaması imkansızdır. Su değişip içine de temizleme kimyasalı diyerek boyalı su atıldığında, belirli bir süre ısınma sorunu ortaya çıkmayabilir. Ancak çok kısa bir zamanda tekrar ısınma şikayetleri başlar. Bu nedenle kalorifer petekleri ısınmıyorsa öncelikli olarak kurumsal firmalara başvurulması tavsiye edilmektedir. Bu firmalarda hizmet veren uzman personeller peteklerdeki gerekli temizliğini yapmak için sisteme özel kimyasal atıktan sonra özel olarak geliştirilmiş bir cihaz kullanmaktadır. Bu cihaz oluşan kireç ve tortuları tamamen parçalamaktadır. Sonrasında da yüksek basınçlı su ile durulama yapılmaktadır.

Kalorifer petekleri ısınmıyorsa bu kombiye de zarar verebilmektedir. Peteklerin ısınmaması devir daim sorununu da beraberinde getirir. Bu sorun giderek büyür ve kombilerde de sorunlar baş gösterir. Bu da maliyeti artıran en önemli faktörlerin arasındadır. Az ısınan petekler genellikle sistemin en sonunda kalan petekler olmaktadır. Bu sistemde hava olduğunu gösterse de kombinin su sirkülasyonunu sağlayan pompası da arızalanmış olabilir. Petek vanaları da arızalanmış olabilir. Ancak bu soruna da ender rastlanır. Bunun yanında peteklere gelen tesisat borusunun ek yerlerinde de tıkanıklık olabilir. Bu işlemin giderilmesi için de uzman personelin müdahalesi gereklidir. Oysa periyodik olarak sistem kontrol ettirilirse müdahale sorun büyümeden çözülür. Bu durumda uzun işlemlere gerek kalmaz. Kısa bir süre içinde oluşmaya başlamış kireç ve tortular sistemden temizlenir, kış ortasında ısınamama sorunu da yaşanmamış olur.